Remont radarskih i raketnih sistema je osnovna djelatnost Društva osnovanog 1958. što nas svrstava u red najkompetentnijih ustanova ove vrste u svijetu.

Visoki domet u organizacionom, tehničko-tehnološkom i naučno-istraživačkom radu i stručni kadrovi omogućavaju najsloženiji stepen remonta, održavanja, opravke i modifikacija savremene tehnike.

Savremeno organizovani procesi remonta omogućavaju optimalno trajanje remonta, koji se izvodi na osnovu iscrpne i precizne remontno-tehničke dokumentacije.

Generalno smo remontovali i sa uspjehom izvršili bojeva gađanja ciljeva u vazduhu, vodi i na zemlji. Takođe, uspješno smo obučili veliki broj posada za borbena dejstva i posada za održavanje istih.

U Društvu su osvojene tehnologije defektacije, demontaže, opravke, montaže, autonomnih i kompleksnih ispitivanja i podešavanja sljedećih uređaja i sistema:

  • Elektronska kola radarsko-računarskih sredstava i raketnih sistema (prijemnici, predajnici, pokazivači i sl.);
  • Antensko-fiderski sistemi (antene, talasovodi, koaksijalni vodovi i sl.);
  • Elektromehanički dijelovi radarsko-računarskih uređaja i raketnih sistema;
  • Servosistemi za upravljanje antenama i automatsko praćenje ciljeva;

“Kosmos” a.d. Banja Luka je do danas zadržao visoke standard u oblasti remonta zbog čega uživa ugled i povjerenje u oblasti vojne industrije.

Na osnovu navedenih tehnologija, Društvo ima velike mogućnosti u oblasti remonta uređaja bez obzira na tehnološku generaciju i zemlju porijekla.

Neki od sistema koje smo do sada uspješno remontovali i za koje posjedujemo remontnu dokumentaciju i namjensku opremu za remont su:

Radari serije “P” ruske proizvonje: P-12;P-14;P-15;P-18;P-30;P-35, PRV-9B, PRV-11,SNAR-10

Stanice za vođenje raketa: DVINA, VOLHOV, PEČORA, NEVA, KUB

Radari u TTL tehnologiji zapadne proizvodnje

Mornarički radari, ruska proizvodnja MR-103, MR-302

Mornarički nišanski radari: MR-104

Mornarički radari u TTL tehnologiji zapadne proizvodnje: osmatrački radar TRITON, nišanski radar CASTOR

Mornaričke rakete serije “P”: P-15, P-20 i P-21-

Rakete zemlja-vazduh: 11-DMKT, 20-DSU, 20-DP, 5JA-23, 3M-9E.

U skladištima Društva se nalazi veliki broj originalnih dijelova, kao i dijelova domaće proizvodnje te tehničke dokumentacije za proizvodnju istih.

Modernizacija radara P-12/18